Internationale allure

Aan de Leidse faculteit der Geesteswetenschappen studeren veel internationale studenten. Voor hen ziet het loopbaanperspectief er net even anders uit dan voor Nederlandse alumni. Ze doen er iets langer over om werk te vinden. Toch vindt 58% al binnen twee maanden een baan, bijna op hetzelfde niveau als Nederlandse alumni (70%)

Internationale alumni werken vaker in de non-profitsector en hebben vaker een vast contract dan de Nederlandse alumni. Ze verdienen gemiddeld hetzelfde. Ze geven aan zich vooral te onderscheiden door interculturele vaardigheden en oordeelsvorming.

Studeren in het buitenland

Een nieuwe cultuur leren kennen. Jezelf verder ontwikkelen. Studeren in het buitenland is voor veel studenten een groot avontuur. Tijdens de bachelor deed 33% buitenlandervaring op. 39% van de masterstudenten deed buitenlandervaring op: 14% stage en 34% onderwijs scriptieonderzoek. (De groepen overlappen elkaar deels)

Bij de regiostudies1 doen alumni veruit de meeste buitenlandervaring op (59%) gevolgd door de opleidingen International Studies/Relations (46%) en Geschiedenis (39%). De buitenlandervaring lijkt trouwens géén effect te hebben op het niveau van de eerste en de huidige functie of de tevredenheid over de loopbaanontwikkeling tot nu toe, en heeft geen significante samenhang met de snelheid waarmee masteralumni een baan vinden.

Werken in het buitenland

Na je studie je boeltje pakken om in het buitenland aan de slag te gaan. 11% van de Nederlandse alumni deed het (6% werkt in Europa, 3% in Azië, 1% in Noord-Amerika en 1% in Zuid-Amerika), terwijl 28% van de internationale alumni juist in Nederland blijft werken. Alumni hebben ook regelmatig functies waarbij ze contact houden met internationale zakenrelaties (45%).

1 Dit hoge percentage bij de regiostudies kan samenhangen met het verplichte studieverblijf in het buitenland: BA Afrikaanse talen en culturen, BA Chinastudies, BA Japanstudies, BA Koreastudies, BA Latijns-Amerikastudies (2 afstudeerrichtingen), BA Midden-Oostenstudies (5 afstudeerrichtingen), BA Russische studies en BA South and Southeast Asian Studies

Studeren in het buitenland en corona

Vanwege corona is studeren in het buitenland momenteel ingewikkeld. Studenten mogen, vooralsnog tot 1 februari 2021, niet naar het buitenland reizen voor studiegerelateerde activiteiten. We gaan ervan uit dat studeren in het buitenland in de toekomst weer mogelijk is. Houd de algemene berichtgeving goed in de gaten en houd contact met de studiecoördinator van jouw opleiding.