Alba Medina Bermejo

Studie: Bachelor International Studies
Stages: o.a. Arusha Organisatie voor rechtsbijstand voor vrouwen en mensenrechten in Tanzania
Functie: beleidsmedewerker bij de International Organization for Migration in Caïro

Tip van Alba:

‘Zorg dat je alles uit je stage haalt wat erin zit. Bezoek gelieerde instanties, praat met veel mensen en verken de stad.’

Alba Medina Bermejo
'Mijn stage hielp bij mijn volgende stap'

Haar stage-ervaring in Oost-Afrika, waar ze werkte bij organisaties die zich inzetten voor mensenrechten, maakte de overgang naar een baan in Egypte een stuk makkelijker voor Alba Medina Bermejo.

'Ik wilde graag stage lopen bij een organisatie die zich bezighoudt met mensenrechten in Oost-Afrika, omdat ik uit de eerste hand wilde ervaren wat het betekent om op dit gebied te werken. Ik liep stage in Arusha in Tanzania, waar ik heb gewerkt in een organisatie die vrouwen en kinderen juridische hulp verleent op het gebied van mensenrechten. Daarna heb ik twee maanden stage gelopen bij het Centrum voor Vrouwen, Kinderen en Jeugdontwikkeling. Ik nam daar deel aan initiatieven gericht op de ontwikkeling en empowerment van vrouwen en jongeren, op het gebied van onderwijs, seksuele gezondheid en economische onafhankelijkheid.

Nieuwe werkdynamiek
Ik leerde over de cultuur, taal, mensenrechten, het juridische systeem en de politieke situatie, en begreep toen pas echt hoe het is om in het buitenland te werken. Dat hielp me bij mijn volgende stap: ik vertrok naar Egypte om te gaan werken bij de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

Mijn afdeling Policy, Governance and Liaison verzorgt de communicatie en organiseert evenementen. Onderwerpen die wij behandelen variëren van arbeidsmobiliteit tot aan gemeenschapscohesie in expatgroepen. We werken nauw samen met de Egyptische regering en hebben voortdurend contact met ministeries. Op dit moment proberen we fondsen te werven voor de Covid-19-respons voor Egyptenaren en migranten, omdat ze zich in kwetsbare posities bevinden. Ze hebben geen huisvesting of kunnen geen asiel aanvragen. 

Taal
Door mijn eerdere stage-ervaring in het buitenland hoefde ik niet meer te wennen aan de werkdynamiek bij mijn nieuwe baan. Bovendien werd het feit dat ik de taal van het land niet kon spreken verzacht door mijn eerdere ervaringen in landen waar ik de nationale taal ook niet vloeiend sprak. Dat alles maakte de kennismaking een stuk makkelijker!'